Slik bygde jeg denne siden

Denne siden er laget for å være min digitale lekeplass, et sted hvor jeg kan leke med web-teknologi, prøve ut nye ting og vise det til verden. Jeg har mange hobbyer og lenge tenkt at en nettside var et riktig medium - men hvordan jeg skulle bygge den var mer usikkert. Inntil nylig.

21.9.2023 Sigurd S. Ovesen

Når jeg skulle bygge den nettsiden min falt valget på Astro, Tailwind og Vercel når det gjaldt teknologi. Mitt mål var å ha en så enkel rigg som mulig, uten at det gikk ut over funksjonalitet eller muligheter for videre utvikling.

Hvorfor Astro?

Den største byggesteinen som utgjør nettsiden er Astro. Rammeverket kom nylig i versjon 3.0, og har alt jeg trenger i verktøykassen (inntil videre). Jeg skal først og fremst vise innhold, og har ikke behov for mer funksjonalitet utover å vise innehold. Skulle behovet melde seg, kan jeg hente det jeg trenger gjennom Astro sine Islands. Da kan jeg bruke React, Vue eller Svelte der jeg trenger det.

Ikke CMS? Null stress

Astro leser innholdet ut fra Markdown filer, som betyr at jeg kan droppe CMS’et. Det betyr at jeg har en byggestein mindre, og jeg trenger ikke forlate editoren min når jeg skal lage innhold.

Gjennom Content Collections kan jeg strukturere innholdet - og hente det ut programmatisk. Blogartikkelen som du leser nå er hentet ut på denne måten, og for en liten side som dette er det nok i massevis.

Arbeidsmetodene er de samme.

Fra før er jeg mest kjent med hvordan Next/React kan brukes til å bygge nettstedet. Routing, Components og Layouts er funksjonalitet som jeg bruker ofte og er blitt glad i. Når jeg så at Astro løser det på samme vis, var det lett å vurdere et bytte.

Alle nettsider må bo en plass

Astro har nylig inngått samarbeid med Vercel, og det var enkelt å sette opp. Istedenfor å jobbe med en tradisjonell prod-branch, så ville jeg trigge deploys via tags. Dette har jeg plukket opp på jobb, hvor jeg opplever at dette er en ryddigere måte å bruke versjonskontrollen på - og mindre organisering i form av pull requests.

Lenke til guide for deploying via tags finner du her

Utgangspunktet for videre utvikling ligger til rette, og tiden vil vise om valget mitt rundt teknologi er riktig. Det neste jeg tneker å sette opp er RSS, slik at det er lett å følge med på nye poster. Følg med, følg med!